Islam

Islam syntyi 600-luvulla Arabian niemimaalla Mekkan ja Medinan kaupungeissa. Uskonto perustuu Muhammadin ilmestyksiin, joiden myötä saatu jumalallinen ilmoitus on kirjattu Koraaniin. Koraanin lisäksi keskeisessä roolissa on Hadith, johon on kirjattu perimätietoa Muhammadin elämästä, teoista ja sanoista. Hadith määrittelee Koraanin ohella islamilaisen elämäntavan eli auttaa tulkitsemaan ja toteuttamaan uskonnollista Sharia-lakia. Islam tarkoittaa kirjaimellisesti alistumista.

Lännessä ikänsä eläneelle maallistuneelle kansalaiselle mielikuva uskonnosta muodostuu useimmiten Kristinuskon pohjalta. Sen myötä on helppo erehtyä pitämään Islamia tuon tutun uskonnon kaltaisena juttuna. Näiden kahden uskonnon erot ovat kuitenkin jo lähtökohtaisesti erittäin merkittäviä:

  • Kristinuskosta poiketen Islam on hyvin lakikeskeinen uskonto. Sharia ottaa kantaa rikoksiin, politiikkaan, avioliittosopimuksiin, kaupan säännöksiin, uskonnollisiin määräyksiin, taloustieteeseen, sekä henkilökohtaisiin asioihin kuten yhdyntä, hygienia, ruokavalio, rukous, käyttäytymisetiketti ja paasto.
  • Islam vaikuttaa siis arjen pienimpiinkin yksityiskohtiin. Kristinuskon kohdalla kirkko on ollut aktiivinen toimija vaikkapa aviollisen seksielämän sääntelyssä, mutta koska integraatio uskontoon on puuttunut, on moiset ohjeet ollut helppo hylätä tai päivittää yhteiskunnallisen sivistyksen edetessä.
  • Sharian tiukan tulkinnan mukaan se on Jumalan erehtymätöntä sanaa. Tuon ja suorasukaisen alistumiskehoituksen myötä Islam on harjoittajalleen Kristinuskoakin autoritaarisempaa.
  • Islamin mukaan uskonnollinen laki on lähtökohtaisesti aina myös yhteiskunnallinen ja valtiollinen laki. Islam ei ole syntynyt vain uskontona vaan myös poliittisen vallankäytön välineenä.
  • Kristinusko syntyi poliittisen vallan ulkopuolella. Paavali kehotti kristittyjä alistumaan roomalaisten maalliseen lakiin. Kristinuskoon ei sisälly ajatusta uskonnollisesta laista valtiollisena lakina.
  • Säännöstön kattavuuden, tiukan integraation ja ehdottoman autoritaarisuuden myötä Islamin modernisointi on hyvin vaikeaa.

Koska Islam pyrkii (Kristinuskon tavoin) laajentamaan vaikutuvaltaansa, tarkoittaa sen levittäminen samalla islamilaisen yhteiskunta- ja valtiomuodon levittämistä.

Katso myös Poliittinen Islam, Sharia.