Globalisaatio 19.06.2016

Rasistikortti

Olen lyhyen ajan sisällä joutunut kaksi kertaa tilanteeseen, jossa minua on suorasukaisesti syytetty rasismista. Tässä yritys kuvata tilanteet mahdollisimman objektiivisesti. Mutta yksittäisiä tilanteita paljon mielenkiintoisempaa on tarkastella tätä Rasisti! -ilmiötä kokonaisuutena ja pohdiskella siihen kytkeytyviä taustatekijöitä.

Tapauksista ensimmäinen tapahtui kauppakeskuksessa. Kolme noin 17-vuotiasta maahanmuuttajanuorta – kielitaidon perusteella ehkä turvapaikanhakijaa – pitivät kovaa meteliä miesten WC:ssä. Minun kanssani sattumalta samaan aikaan paikalle tuli myös pieni poika isänsä kanssa. Lyhyen käyntimme aikana huuto vain yltyi, minkä seurauksena isä ja poika häipyivät paikalta nopeasti ja vähin äänin. Käsiä pestessäni loin nuoriin pitkän tutkivan katseen, johon pojat: ”What’s your problem?” Viittasin metelöintiin ja arvelin että vartijalla saattaisi olla ongelma. Hyvin nopeasti sain kuulla: ”You are racist.”

Toinen tapaus tapahtui kuntosalilla. Suomea hyvin puhuva aikuinen maahanmuuttaja esitti hyvin aggressiiviseen sävyyn, että olin ottanut käyttööni harjoitusvälineen, jonka hän oli varannut itselleen. Muistutin häntä salin säännöistä, jotka sanovat selvästi että moinen varaaminen ei ole sallittua. Tilanteen eskaloiduttua asiaa selviteltiin lopulta videonauhoitteiden avulla ja useita todistajia kuulemalla. Lopputuloksena oli se, että meistä toisen kuntosaliasiakkuus päättyi – ja se en ollut minä. Mutta koko tapahtumassa kiinnostavin ja samalla yllättävin käänne oli se, kuinka täysin ulkopuolinen maahanmuuttajanuorukainen tuli maanmiehensä avuksi. Tietämättä tapahtumien kulusta yhtään mitään hän totesi heti alkuun: ”Olet rasisti.”

Mistä johtuu, että maahanmuuttajanuoret turvautuvat refleksinomaisesti rasistikorttiin? Miksi rasismisyytöksen esittäminen on heille kuin Monopolin Vapaudut vankilasta -kortti, jota käyttämällä he arvelevat – ja useimmiten tietävät – selviävänsä tilanteesta kuin tilanteesta? Vastaus on aivan ilmeinen: Me olemme sen heille opettaneet. Syy on yksinomaan meidän. Kyse on alhaisten odotusten rasismista. Maahanmuuttajanuoria kohdellaan loputtoman ymmärtäväisesti ja sallivasti. Heidän ei odotetakaan käyttäytyvän ympäröivän kulttuurin edellyttämällä tavalla. Osa taantumuksellisuudesta selittyy myös arkuudella tai suoranaisella pelolla. Mutta moinen holhoaminen ja ihmisten kohteleminen lapsina on erittäin haitallista. Asiaa on käsitelty myös kirjoituksessa Mikä onkaan rasismia?

Tällainen pelleily on syytä lopettaa heti. Kulttuurirelativismi ja alhaisten odotusten rasismi eivät saa peittää alleen oikeudenmukaisuutta. Kaikkia ihmisiä tulee arvioida heidän käyttäytymisensä perusteella. Ja vain sen pohjalta. Meillä kaikilla pitää olla sen verran siviilirohkeutta, että huonoon käytökseen puututaan aina. Ja näissä tilanteissa tulee olla ehdottoman värisokea. Rasistisyytöksistä ei pidä hätkähtää. Tilanteista selviää nyrkkisäännöllä: asiat asioina; osapuolten persoonaan, taustaan tai motiiveihin ei ole syytä mennä, vaikka joku osapuolista yrittäisikin viedä keskustelun noille alueille. Toinenkin nyrkkisääntö on helppo: viranomainen kannattaa hälyttää heti paikalle jos oma ruumiillinen koskemattomuus vähänkin arveluttaa. Edes väkivallalla uhkaamista ei tule sietää; myös se on viranomaisasia saman tien.

Comments are closed.